miercuri, 19 ianuarie 2011

De ce ne place CHE?

Che Guevara sub numele sau adevarat Ernesto Rafael Guevara de Serna (n.14 iunie 1928 – d. 9 octombrie 1967) este una dintre cele mai cunoscute figuri ale Popular Culture. Crescut intr-o familie prospera, acesta s-a bucurat de dragostea si ocrotirea parintilor, numai ca destinul sau  a luat o intorsatura majora din cauza boli de care a suferit inca de la varsta de trei ani. Astmul, boala cu care a trebuit sa se lupte toata viata, a facut ca micul Ernestito sa nu se lase invins, astfel ca ajunge sa isi uimeasca familia prin decizia de a practica, rugby-ul, un sport foarte dur, iar mai apoi sa studieze medicina devenind doctor.
Un moment crucial in viata acestuia este intalnirea sa cu Fidel Castro dupa care decide sa se alature Miscarii revolutionare inceputa de Castro. La Aroyo del Infierno, Che Guevara ucide pentru prima oara in viata un om si scrie :”Asteptam lupta ca pe o eliberare. Sunt momente cand chiar celor mai tari le tremura genunchii.”[1]  Asa incepe sa se contureze imaginea revolutionarului Che Guevara. Radio Bemba, vocea muntilor, devine un instrument a celor mai fierbinti stiri despre miscarea de gherila. Pentru taranii din Sierra Maestra Che Guevarra este un individ deosebit, care iese repede din anonimat datorita accentului sau diferit, a culorii pielii si prin faptul ca este medic.
Miscarea de eliberare este certificata pe plan international, cand reporterul american Herbert L. Mathews de la New York Times se alatura revolutionarilor si publica mai apoi o serie de articole insotite de o fotografie a sa, alturi de Fidel Castro, pentru a stopa zvonurile conforma carora Fidel ar fi murit si miscarea de eliberare ar fi fost stopata. “Organizat si metodic, Che Guevaraa creeaza organul de propaganda al Miscarii, Cubano Libre, apoi lanseaza Radio Rebelde prin care se face auzita Vocea Revolutiei.”[2] Pe 21 iulie 1957, luptatorii miscarii M26-7 isi prezinta condoleantele pentru fratele lui Frank Pais, in momentul in care Che urmeaza sa semneze scrisoarea de condoleante cu gradul sau “Fidel rosteste, pe cel mai banal ton, cuvintele: Fii commandant![3] “ Celia Sanchez, o figura importanta a Revolutiei, este rugata de Fidel Castro sa ii imaneze lui Che Guevara o micuta stea aurita, steau Jose Marti. Acesta o va atasa beretei sale si va face parte din imaginea sa emblematica.
         Anthony Easthope, in cartea sa What a Man’s Gotta Do : The masculine myth in Popular Culture[4] sustine ca exista patru momente in reprezentarea masculine a razboiului in cultura populara: infrangerea, lupta, victoria si camaraderia. Toate aceste momente sunt  traite de Che Guevara si il ridica pe acesta la statutul de erou. Lupta sa este continua continua, deoarece se considera un cetatean al lumii si alege sa mearga cu miscarea revolutionara nu doar in Cuba unde reuseste sa obtina victoria ci si in alte state printre care si Bolivia, stat in care isi gaseste infrangerea si sfarsitul. Camaraderia este unul dintre punctele forte ale comandantului. Fiind un fin psiholog intelege ca printr-o miscare izolata in munti nu va reusi sa infaptuiasca o revolutie si ca trebuie sa formeze un grup unit si puternic care sa dea exemplu si celorlate miscari revolutionare ale momentului pentru a le putea coordona si pe acestea. In baza de gherila pe care o infiinteaza, accepta si femei, considerand ca acestea au un rol deosebit pentru succesul Revolutiei, incurajeaza viata de cuplu, dar este interzis libertinajul.
Sunt foarte putini cei care au trait un razboi in realitate, fapt pentru care razboiul este cunoscut majoritatii dintre noi prin intermediul  culturii populare, a legendelor, a stirilor de senzatie si a reprezentarilor de fictiune, invaluite de cele mai multe ori in patriotism. Astfel ca separarea mitului de realitate este foarte greu de infaptuit.
Din momentul conturarii personalitatii lui Che Guevara ca a unui erou de razboi, ca a unui revolutionar, acesta a pornit pe drumul catre mit. Astazi se vorbeste frecvent despre Che Guevara ca mit sau ca pop icon. Pe langa statutul castigat in timpul vietii, cel mai importat lucru care a fixat imaginea acestuia in posteritate este potretizarea facuta de Jim Fitzpatrick bazata pe o fotografie de Aberto Korda, intitulata “Guerrillero Heroico.”
Putem spune ca acestia au jucat rolul unor agenti de mediatizare ai revolutionarului, deoarece imaginea sa stilizata a devenit usor de reprodus si a facut usor inconjurul lumii . Cand ne referim la mitul lui Che Guevara ne referim la un mit construit de jos in sus, de la statutul de erou revolutionar popular la statutul de emblema, de pop icon, iar nivelul la care acesta a ajuns voi incerca sa il prezint in cele ce urmeaza prin referire la unele trasaturi ale Popular Culture.

Intertextualitatea

Intertextualitatea in forma sa primara reprezinta un raport de ecou intre produse primare, un raport de referinta intre produse care circula fie pe acelasi canal, fie pe canale diferite. In volumul “Understanding Popular Culture” John Fiske afirma: “Popular culture can be stadied only intertextually, for it exists only in this intertextual circulation. The interrelationships between primary and secondary text cross all boundaries between them; equally, those between tertiary and others texts cross the bondaries between text and life.” Aceasta trecere a granitei dintre text si viata reala este o importanta coordonata a culturii populare. Oamenii reactioneaza mai bine, inteleg mai bine un fenomen in momentul in care pot face asocierea acestuia cu un fapt deja cunoscut lor.
Nu este pur intamplator, faptul ca, in America Latina, o zona puternic catolicizata, imaginea lui Che Guevara ucis a fost imediat asociata cu imaginea christica. Nu putini au fost cei care au asociat imaginea eroului in bustul gol strapuns de gloante cu episodul biblic al Coborarii de pe Cruce.
Mai mult, diferite legende cu un erou neinfricat care lupta pentru infaptuirea dreptatii sociale circula pe tot cuprinsul mapamondului ceea ce a dus la o raspandire rapida a imaginii revolutionarului. In plus, dupa moartea sa numerosi poeti au omagiat personalitatea acestuia, printer care: Derek Walcott, Robert Lowell, Pablo Neruda, Nicolás Guillén, Miguel Barnet, Yevgeny Yevtushenko, Julio Cortázar, Juan Gelman, Gilberto Gil, René Depestre. Asocierea lui Che Guevara, luptatorul idealist, cu cea a celebrului Don Quihote, a fost si ea imediat facuta:
Noble was his spirit,
To Bolivia he went to die;
Ernesto was his name,
The world called him “Che”.

Valiant and rash
With Rocinante he set out;
For his appointment with death
He did forever flout . . .

(“Ode to Ernesto ‘Che’ Guevara”, Ernesto Con, 1996, tr. Georgina Jiménez)
[5]

         Tot in volumul “Understanding Popular Culture” Fiske puncteaza un lucru deosebit de important:” the veneration of the author-artist is a necessary correlative of the veneration of the text. In popular culture the object of veneration is less the text or artist and more the performer,(…) popular culture is marked by repetition and seriality, which, among other effects, enable it to fit easily whit the routines of every day life.” Practicile interpretative ale oamenilor produc noi sensuri care prin repetitii ajung sa fie fixate in rutina vietii.
                              
Paradigme mitice si stereotipia

In Popular Culture exista doua tipuri de mituri. Miturile de patrimoniu ale caror surse se regasesc fervent in mitologia crestina, mitologia greco-roamna si in cea medievala. Un alt tip de mit sunt miturile de productie proprie. În lucrarea intitulată Aspecte ale Mitului, Mircea Eliade sustine ca mitul ,,costituie istoria faptelor fiinţelor supranaturale”; si  istoria mitică este considerată ,,ca fiind absolut adevărată (pentru că se referă la nişte realităţi) şi sacră (operă a fiinţelor supranaturale).”[6] Deducem astfel ca pentru  Mircea Eliade mitul este o povestire care apartine lumii sacrului si este interesant de observat ca un alt punct de vederea asupra mitului care ii apartine autorului Roland Barth, asa cum este el formulat in cartea “Mitologii”.
Citind textele adunate in acest volum intelegem ca un mit ne relateaza o serie de evenimente care sunt luate din istoria umana si care poate fi repetat in timp. Un mit nu este neaparat o poveste, acesta se poate fixa chiar si intr-o singura imagine de larga circulatie care este investita cu character exemplar. Pe drumul catre mit un produs media trebuie sa treaca prin mai multe trepte de evolutie. Una dintre acestea este in mod obligatoriu stereotipia. De-a lungul timpului Che Guevara a fost fixat in mai multe stereotipii. Pentru unii este un erou revolutionary (“Guerrillero Heroico”), un comandant neinfricat (“ El Comandante”), un idealist, omul care este gata sa moara pentru cauza sa, in timp ce pentru altii este un criminal.
Nu s-ar fi vorbit astazi despre Che Guevara ca pop icon daca nu ar fi existat agentii de mediatizare care au facut ca figura acestuia sa fie recunoscuta pretutindeni si usor de reprodus intr-o multitudine de scopuri. Che Guevara a fost fotografiat purtand bereta cu stea in 5 martie 1960 la Havana de catre fotograful Alberto Korda care si-a intitulat poza “Guerrillerro Heroico”. Aceasta imagine a folosit ca sursa de inspiratie pentru artistul Jim Fitzpatrick, care nu a ascuns faptul ca celebra sa portretizare a fost gandita in asa fel incat sa fie usor de reprodus: “I deliberately designed it to breed like rabbits,”(…)”T The way they killed him, there was to be no memorial, no place of pilgrimage, nothing. I was determined that the image should receive the broadest possible circulation,”[7] Aceasta este imaginea in care a fost investit modelul. Astazi aproape toata lumea il place pe Che Guevara fara sa stie cine a fost el cu adevarat. Stereotipiile in care a fost incadrat alaturi de popularizarea excesiva de care a avut parte fac ca numele sau sa insemne aproape orice pentru oricine.
         Generatii intregi de tineri rebeli s-au identificat cu figura acestuia. Apar o serie de artefacte: de la tricouri, berete, portofele, bandane, pana la ceasuri si steaguri. Industria cinematografica isi aduce si ea aportul la popularizarea figurii revolutionarului. La numai un an de la moartea acestuia, in 1968 apare primul film intitulat “El Che Guevara” dintre numeroase alte filme care il vor evoca. In muzica apar numeroase ode inchinate revolutionarului precum celebrul cantec compus de Carlos Puebla “Hasta siempre, Comandante”(1965).Acest cantec s-a bucurat de numeroase reeditari printre care si unele facute de artisti celebri ca Buena Vista Social Club si Nathalie Cardone[8]. Noile forme de comunicare au permis multiplicarea rapida a bunurilor culturale. Apar carti, filme, CD-uri/DVD-uri care se vand in milioane de copii.
         Pentru oamenii de publicitate acesta este un semn ca asocierea produsului lor cu imaginea lui Che Guevara va duce la cresterea vanzarilor. Converse, Leica, Financial Times si multe alte companii au folosit imaginea lui Che Guevara in spoturi sau slobanuri publicitare. Un exemplu in acest sens este si compania Renault care pentru promovarea Daciei Logan MCV a lansat un spot publicitar in Germania in care apar personaje precum Fidel Castro, Karl Marx  si Che Guevara.[9] Figura revolutioanrului nu a ocolit nici macar lumea modei. O data cu imprimarea portretului sau pe obiectele de imbracaminte s-a starnit o isterie a purtarii acestora, mai ales a T-shirt-urilor Che. Numeroase vedete internationale cum ar fi: Carlos Santana, Johnny Depp, Jay-Z inclusive printul Harry al Marii Britaniei, au fost vazute purtand un astfel de tricou. Altii au mers chiar si mai departe “imprimandu-si” imaginea luptatorului de gherila direct pe piele, ca in  este cazul celebrului fotbalist Diego Armando Maradona sau al pugilistului Mike Tyson.
Bucurandu-se de un asemenea success nu ne mai poate mira faptul ca pe urmele lui Che Guevara s-a cristalizat un adevarat turism cultural. Exista numeroase statui, muzee in memoria acestuia, chiar si tururi Che Guevara in tari precum Bolivia sau Cuba care permit turistilor sa calce pe urmele revolutionarului.
Pentru multi insa Che Guevara ramane un model. Numerosi oameni politici precum Fidel Castro, Hugo Chavez, Evo Morales, Stjepan Mesic si-au declarat in mod public solidaritatea cu eroul miscarii de gherila. Liderul revolutionar din Burkina Faso, Thomas Sankara s-a autointitulat “Che al Africii”.
In timp ce  altii au ales sa ii imite  imaginea, asa cum este cazul Madonnei pentru albumul American Life[10]  sau a presedintelui american Barack Obama prin posterul “Hope” despre care jurnalista Laura Barton de la The Guardian afirma: “Over the past few months it has acquired the kind of instant recognition of Jim Fitzpatrick's Che Guevara poster, and is surely set to grace T-shirts, coffee mugs and the walls of student bedrooms in the years to come.” [11]
Hedonismul

Personalitatea lui Che Guevara a avut un deosebit impact mai ales in randul tinerilor, generatii de-a randul, asa ca simple obiecte personalizate cu imaginea revolutionarului nu au fost de ajuns pentru a potoli milioanele de fani din intraga lume. Apar numeroase filme despre viata acestuia, piese de teatru, inclusive jocuri video.
Exista o serie de pub-uri, restaurante sau cluburi care ii poarta numele sau fac referire la acesta. Un exemplu in acest sens este si clubul bucurestean El Grande Comandante.Conceptul brandului “El Comandante” este clar formulat:” ... pentru ca sunt tanar, rebel si foarte hotarat ... pentru ca lupt ca tu sa fii liber ... pentru ca stiu ca o noapte este totul sau nimic ... si nu mi-e frica ... pentru ca ideile mele te arunca in aer ... si nu ti-e frica ... pentru ca esti tanar, rebel si foarte hotarat ... pentru ca esti liber.”[12]
O data cu popularizarea social media din ultimii ani, imaginea lui Che Guevara a patruns si in interirul uneia dintre cele mai imortante retele de socializare de la momentul actual, Facebook. La o simpla cautare pe Facebook gasim zeci de pagini dedicate acestuia cu mii de persoane la fiecare pagina care au apasat butonul “Like”.  “De ce ne place Che Guevara?” este o intrebare la care fiecare dintre noi poate sa dea un raspuns diferit, sau poate sa spuna ca nu i place deloc. Chiar si la mai bine de patru zeci de ani de la moartea sa, Che Guevara ramane o personalitate controversata, dar in mod cert Popular Culture a facut din el un produs care s-a bucurat de un real succes.












Bibliografie:

1. Jean Cormier în colab. cu Jacques Lapeyre, Che Guevara: el Comandante ; trad. de Livia Iacob, Bucuresti, Editura Univers, 2007
3. John Fiske, Understanding popular culture, London, New York, Routledge, 1991
4. Mircea Eliade, Aspecte ale mitului, trad, de Paul G. Dinopol, Bucuresti, Univers, 1978
5. Roland Barth, Mitologii, trad.Maria Carpov, Iasi, Institutul European, 1997



[1]   Jean Cormier în colab. cu Jacques Lapeyre, Che Guevara: el Comandante ; trad. de Livia Iacob, Bucuresti, Editura Univers, 2007
[2] Jean Cormier în colab. cu Jacques Lapeyre, Che Guevara: el Comandante ; trad. de Livia Iacob, Bucuresti, Editura Univers, 2007, p. 49
[3] Jean Cormier în colab. cu Jacques Lapeyre, Che Guevara: el Comandante ; trad. de Livia Iacob, Bucuresti, Editura Univers, 2007,p. 45
[4] Apud Peter Dahlgren si Colin Sparks ;Jurnalismul si cultura populara trad. de Ruxandra Dragan , Iasi, Polirom, 2004
[5] http://www.meppublishers.com/online/crb/past_issues/index.php?pid=3000&id=cb15-1-24&print=1
[6] Mircea Eliade, Aspecte ale Mitului, ed. Univers, Bucureşti, 1987
[7] http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/7028598.stm
[8] Albumul acesteia s-a vandut in peste 80.000 de copii numai in Franta
[9] http://www.youtube.com/watch?v=oOb1M14NYUU
[10] http://www.madonna.com/discography/index/album/albumId/9/
[11] http://www.guardian.co.uk/artanddesign/2008/nov/10/barackobama-usa
[12] http://www.elgrandecomandante.ro/

duminică, 16 ianuarie 2011

Strategii si structuri de comunicare organizationala



Este un fapt binecunoscut deja ca pentru eficienta unei organizatii este nevoie de o buna comunicare (interna si externa). Comunicarea interna se realizeaza intre membri aceleiasi organizatii in timp ce cea externa se refera la comunicarea intre organizatii diferite, totodata in cadrul organizatiilor se face distinctia intre comunicarea formala si cea informala, comunicarea pe orizontala si comunicarea pe verticala (de la inferior la superior, de la superior la inferior).
In cadrul unei organizatii se creaza structuri de grup pentru transmiterea unei informatii. Acestea se impart in structuri centralizate (in stea, in lant, in Y) si structuri descentralizate (toate legaturile si in cerc). Grupurile centralizate reusesc cel mai bine in indeplinirea sarcinilor simple deoarece persoana centrala are obligatia de a strange informatia de la cei aflati la periferia structurii si de a impartii sarcini catre acestia, astfel incat deciziile sa fie luate mai rapid. In schimb in acest tip de retea, dezinteresul indivizilor plasati la periferie este cel mai ridicat, iar nivelul de satisfactie cel mai redus. Pe de alta parte structurile noncentralizate au un grad mai ridicat de satisfactie a tuturor membrilor si de motivatie a acestora, dar lipsa unui lider poate cauza ivirea cele mai multor erori. Cand vine vorba despre sarcini complexe grupurile descentralizate  sunt considerate mai eficiente.
Studiul de fata isi propune prezentarea strategiilor si  structurilor comunicationale in cadrul unei organizatii non-guvernamentale. Pentru aceasta am luat drept exemplu Asociatia Studentilor la Comunicare si Jurnalism (ASJC).  ASJC – Youthpress Romania este un ONG profesional ce consolideaza o comunitate de tineri jurnalisti si comunicatori, care sa contribuie la evolutia unui mediu profesional echilibrat. Asociatia ofera oportunitati de dezvoltare si networking prin desfasurarea propriilor proiecte si participarea la proiecte nationale si internationale organizate de catre parteneri. [1]
Idea infiintarii unei asociatii care sa reunueasca tineri pana la varsta de 30 de ani interesati de domeniul comunicarii a luat contur in anul 2005, pentru ca in numai 3 ani aceasta sa isi dobandeasca statutul legal. ASJC – Youthpress Romania este din iunie 2008 membru cu drepturi depline a European Youth Press (EYP), o organizatie umbrela pentru 18 organizatii de tineret de media de la nivel European.
In cadrul ASJC exista un Board[2] care ia decizile privid directia generala in care merge organizatia (ex. pozitionarea spre PR (relatii publice/comunicare) sau spre Jurnalism), numar de membri noi acceptati, strategii de fundraising(strangere de fonduri) si accepta/refuza noi proiecte.
Boardul e format dintr-un presedinte (are grija ca asociatia sa evolueze, mentine armonia intre ceilalati membri ai boardului), un secretar general (se ocupa de acte, situatii financiare, deconturi), un VicePresedinte pe HR (el conduce departamentul de HR- comunicare interna) si un VP pe Comunicare (el conduce departamentul de PR- comunicare externa), VP Foundraising (Atrage fonduri folosind diferite strategii- bartere,sponsorizari,intrari platite la evenimente)
Vice presedintii la randul lor conduc un departament. Au grija ca oamenii sa aiba activitati clar delimitate. Se asigura ca oamenii pot fi evaluati si evolueaza. In Board, ei reprezinta interesele oamenilor pe care ii conduc. Putem astfel distinge urmatoarea schema de comunicare interna:

BOARD (Presedinte, VP.Hr, VP.Comm, Secretar,) ------------->DEPARTAMENTE (HR,Comunicare, Fundraising.)--------------> MEMBRII------------> (oameni de HR, oameni de comunicare, si fundraiseri).

Trebuie mentionat ca informatia se modifica atunci cand trece de la un nivel la altul (indiferent daca e de "jos in sus": membru--->coordinator department--->Board; sau de "sus in jos": Board---coordonator----membru ). Astfel, in Board exista cateodata tensiuni (din cauza asta sunt 5 membrii si nu 4 sau 6; ar putea sa iasa"remiza" cand voteaza). Insa atunci cand este prezentata decizia finala, ei par un grup omogen si unit in fata membrilor.
Invers, membrii pot fi nemultumiti dintr-un oarecare motiv. Coordonatorul de departament primeste informatia (sub forma de feed-back[3] de obicei), apoi o prezinta, in alta forma boardului. Scopul coordonatorului este de a rezolva problema, dar ca sa faca asta, trebuie sa prezinte intr-un mod in care membrii boardului sa rezoneze cu solutia propusa.
In cadrul ASJC exista doua contexte de desfasurare a activitatilor. Activitatea continua a ONG-ului [Board->coord. dep-> membrii] despre  care am vorbit mai sus si proiectele [Project Manager-> Board,echipa proiect-> Public].
Cand ne referim punctual la proiectele asociatiei trebuie sa mentionam ca Project managerul este cel care conduce echipa de proiect.  In functie de proiect echipa poate fi formata din sub-departament de comunicare, sub-departament de HR, sau pot fi acoperite de departamentul stabil al organizatiei. In acest sens voi aduce ca exemplu politica de recrutare a noilor membri. Dupa perioada de selectie acestia sunt impartiti in echipe care trebuie sa gandeasca si sa construiasca un proiect propriu. Proiectul castigator  va fi coordonat de un PM abia intrat in asociatie si un junior PM (membru vechi cu rol de suport).Va avea propriul depepartament de comunicare format din ceialti membri nou-intrati (chiar daca unii fac parte din departamentul  stabil al altui departament – o persoana poate intra in ASJC la Fundraising, dar in proiectul castigator sa faca PR ).
Asadar in cadrul unui proiect exista un departament de comunicare propriu, departament de HR propriu, dar Fundraisingul se face de departamentul stabil al ASJC.
Ca o concluzie, exista o organigrama a ONG-ului stabila, unde fiecare are rolul lui clar definit si o organigrama dinamica care este creata la inceputul fiecarui proiect in functie de nevoi.


In comunicarea interna non-proiect

Informatia (comunicarea) merge prin niste canale deja stabilite. Sedinte de board, sedinte de departament, sedinte generale, minute (un fel de transcriere a unei sedinte care se posteaza pe grup[4]). Organizatorii intalnirilor anunta locul si ora, primesc confirmari. Fiecare intalnire are un desfasurator. Aceasta fiind schema de comunicare de Sus in Jos.
De Jos in Sus se comunica de obicei prin feed-backuri si mailuri persoanale.


Comunicarea interna in proiect

In paralel, atunci cand incepe un proiect, se faca o organigrama in functie de nevoi  (un proiect poate nu are nevoie de HR- ex. o conferinta) se face o recrutare interna si se aleg X oameni. Ei comunica prin intalniri saptamanale (PM---> coordonatori--- executivi) si intalniri informale (pot fi oricat de dese, au loc intre grupuri mici de oameni)
. Pentru ilustrarea comunicarii interne in proiect voi lua drept exemplu proiectul Media Night. Media Night este eveni­mentul organizat cu scopul de a crea legaturi intre viitoarea generatie de jurnalisti si comunicatori si profesion­istii media: jurnalisti, fo­tografi, oameni de televizi­une si radio, profesionisti din industria online si, nu in ultimul rand, reprezent­anti ai celor mai mari agen­tii de publicitate si PR din Romania. Media Night este, in acelasi timp, Balul Bobocilor de la Facultatea de Jurnal­ism si Stiintele Comunicarii.
O unealta vitala de comunicare in proiecte este statusul activitatilor (din Diagrama Gantt). In aceasta diagrama sunt trecute in functie de departamente toate task-urile(activitatile necesare derulari proiectului) si dead-line-urile (termenul limita pana la care trebuie rezolvata problema). Astfel incat nerespectarea unui dead-line din cadrul unui department poate stopa activitatea altui department. De exemplu cand foundraiser-ul primeste bani trebuie sa anunte ca apoi departamentul de comunicare sa faca afise, daca depaseste termenul preconizat pentru rezolvarea acestei activitati nici departamentul de comunicare nu va putea merge inainte pentru ca sponsorii trebuie trecuti in afise. Fiecare membru al echipei trebuie sa confirme ca a terminat sau nu taskul care i-a fost atribuit. De obicei se foloseste un grup de discutii privat pentru comunicarea in proiecte.
Alta linie a comunicarii interne intr-un proiect este relatia PM (project manager) ---> Board. PM-ul trebuie sa arate niste obiective, sa prezinte rezultate, sa ceara nevoie de ajutor cand e cazul. Informatiile astea pot fi sau nu cunoscute de membrii echipei de proiect. Informarea asta se face prin niste statusuri ca de exemlu:"Saptamana asta am gasit formatie si scena, am pus afisele conform planului, dar nu am strans bugetul necesar pentru cadouri".
Pentru o ameliorare a comunicarii organizationale pe langa o buna implemantare a strategiilor si schemelor de comunicare, trebuie avuta in vedere si dinamica grupurilor. Indivizii pot ocupa diferite roluri in cadrul grupului: lider, organizator, opozant, analist, animator, marginal etc. De aici decurg moduri diferite de a actiona fata de aceste profiluri, moduri care permit sesizarea punctelor slabe ale grupului.
O buna comunicare atat interna cat si externa este intotdeauna o prioritate pentru organizatii, dar din cauza nerespectarii schemelor de comunicare, sau din cauza unor factori de alta natura se poat ivi conflicte care slabesc organizatiile. Pentru ca acest lucru sa nu se intample frecvent rolul specialistilor in comunicare devine vital.




[1] http://asjc.wordpress.com/about/
[2] Echipa de conducere
[3] Raspuns la o problema, impresie generala despre un anumit lucru
[4] Grup privat de discutii pe internet