Din ciclu...."ce am mai facut pe la facultate" va prezint urmatorul eseu minunat;)) In mare reprezinta analiza unei publicatii (eu am ales National Geographic) conform datelor SNA (Studiul National de Audienta).
Enjoy!!!
National Geographic nu este doar o revista, National Geographic este un brand de renume international. Societatea, cu sediu la Washington, D.C., este o organizatie stiintifica si educative nonprofit care isi propune “sporirea si raspandirea cunostintelor georafice” Din 1888, Societatea a finantat peste 9.000 de proiecte de explorare si cercetare, contribuind la mai buna cunoastere a pamantului, marilor si cerului.
Publicatia beneficiaza de rezultatele de audienta conform Studiului National de Audienta (SNA) masurate in perioada iulie 2008-iulie 2009 si audiata iulie-decembrie 2008 de BRAT.
National Geographic este liderul publicatiilor de gen. Cu un numar de 295.000 de cititori le surclaseaza detasat pe Terra Magazin si Geo, care au 160.000 respectiv 44.000 de cititori. Avand in vedere aceste cifre ma voi limita sa analizez comparativ doar revista National Geographic cu revista Terra Magazin.
Daca din totalul cititorilor revistei Terra Magazin, peste 57% sunt femei in cazul National Geographic, putem spune ca nu exista o diferenta majora intre persoanele de sex feminin si cele de sex masculin. Procentele de 47.2% respective 52.8% ne arata ca aceasta publicatie nu poate fi catalogata ca “revista pentru femei” sau “revista pentru barbati”. Continutul acesteia fiind la fel de interesant pentru ambele categorii de cititori. Insa publicul pe care aceasta il atinge este unul mai degraba select, cu venituri intre 1401-2500 ron, iar indicele de afinitate cel mai ridicat se inregistreaza in randul persoanelor cu venituri de peste 2501 ron.
Cititorii revistei National Geographic sunt in majoritate absolventi de invatamant superior sau liceu si fac parte din aceiasi categorie de varsta ca si cei ai Terra Magazin, 14-24 de ani.
Similitudini intre cele doua reviste se gasesc la nivelul numarului de persoane existente in gospodarie. Cei mai multi cititori ai revistei Terra Magazin traiesc in familii de cate trei sau patru persoane la fel ca si cei ai National Geographic. Insa se remarca faptul ca cititorii National Geographic sunt oameni activi, de profesie, mai bine de 58% dintre ei muncesc opt ore sau chiar mai mult, in timp ce cititorii Terra Magazin lucreaza in majoritate (57.8%) mai putin de trei ore pe zi.
O alta coordonata importanta care ne poate sugera informatii despre profilul cititorilor revistei National Geographic este functia pe care acestia o ocupa la serviciu. Cel mai mare numar de cititori este al celor care nu ocupa o functie de conducere, 100.000 de persoane, urmati apoi de salariatii care ocupa o functie de conducere 76.000 de cititori, acestia fiind totodata si cei care au cel mai ridicat grad de afinitate al categoriei, atingand un indice de 174.
In cazul revistei Terra Magazin cei mai multi cititori se gasesc, dupa cum am mai spus, in randul celor care nu lucreaza dar, care au un indice de afinitat foarte ridicat si sunt urmati apoi de salariatii fara functie de conducere.
In cadrul impartirii pe zone istorico-geografice se remarca faptul ca cititorii National Geographic sunt in majoritate ardeleni. Peste 20% din numarul total de cititori traiesc in Transilvania, cel mai probabil in mediu urban, in localitati cu peste 200K locuitori. Urmeaza apoi regiunile Muntenia si Moldova, in proportii aproximativ egale, avand fiecare 18.7% respective 18.1% din totalul cititorilor. Numarul cititorilor bucuresteni este si el destul de numeros pentru o revista de acest gen, insumand 48.000 de cititori.
Revista Terra Magazin este preferata in principal de munteni si moldoveni, Transilvania aflandu-se pe locul trei in randul regiunilor istorice in care se afla cei mai multi cititori. Urmand apoi Oltenia, care are cel mai ridicat indice de afinitate al categoriei, in timp ce Bucurestiul se gaseste abia pe locul cinci in randul regiunilor istorice. Totusi si cei mai multi cititori ai revistei Terra Magazin traisc tot in localitati cu peste 200K locuitori, urmati apoi de cei care locuiesc in asezari mai mici cu 10K pana la 30K locuitori.
Din compararea tuturor acestor date putem observa in primul rand ca revista National Geographic este lider de piata. Cititorii sai sunt persoane care au o cultura generala vasta, fiind in majoritate absolventi de invatamant superior care sunt interesati sa-si imbogateasca cunostintele generale permanent. O buna parte dintre ei au o situatie financiara peste medie si o situatie sociala foarte buna. Pentru aceasta categorie de persoane pretul revistei este foarte accesibil, 12 ron, fiind totodata usor de procurat deoarece se gaseste atat la magazinele de specialitate cat si la chioscurile de ziare stradale. Formatul revistei este unul practic si atractiv, pe hartie lucioasa de calitate foarte buna. Aspectul articolelor este si el un punct forte al revistei deoarece nu este incarcat. Nu avem de-a face cu articole greoaie foarte lungi, acestea sunt intoteauna sectionate de fotografii care ilustreaza foarte bine subiectele.
Adesea se spune ca o imagine face cat o mie de cuvinte si tind sa cred ca acesta este si motto-ul celor de la National Geographic. Pagini intregi din revista sunt ocupate de imagini atent alese care produc incantare ochiului. De altfel, exista o rubrica in care, in fiecare luna, apare o fotografie votata de redactie si o fotografie votata de cititorii National Geographic prin intermediul site-ului revistei.
Publicitatea este redusa, exista doar cateva pagini la inceputul si la sfarsitul revistei. Nicio pagina publicitara nu intrerupe cele mai importante articole aflate in cuprinsul revistei. Insa pot exista anumite cadouri, de obicei sub forma de mostre de la cei care promoveaza un anumit produs, cum este cazul Eucerin care ofera in ultimul numar al revistei o mostra de balsam dupa barbierit. Aceasta este evident o forma de promovare a produsului pentru care se face reclama si in niciun caz al revistei. Ar fi de-a dreptul absurd sa spunem ca cineva cumpara National Geographic pentru produsul atasat, cum se intampla in cazul a numeorase reviste de beauty sau a publicatiilor care pornesc diferite camapanii oferind carti, CD-uri sau DVD-uri. De altfel, acest produs se gaseste in interiorul revistei si nu este semnalat in niciun fel la exterior.
Rezultatele Studiului National de Audienta ne arata ca National Geographic este un brand international de mare succes in Romania, avand un public tinta format din persoane cu un nivel de educatie superior sau mediu si cu o situatie economico-sociala buna.
Ma duc sa cumpar o revista NG, pare mai interesanta decat Cancan sau Libertatea...
RăspundețiȘtergere