luni, 22 decembrie 2014

USL trăiește încă la Buzău. Cel puțin până luni.

Vot demn de zile demult apuse, vineri, în Consiliul Județean, când cei trei aleși ai vechiului Partid Național ­Li­beral au votat precum foștii lor colegi pesediști
din Uniunea Social Liberală și exact pe dos față de cum au făcut-o consilierii democrat-liberali, cu care reprezentanții PNL sunt, de ceva timp, camarazi în aceeași formațiune politică.
Consiliul Județean pare, așadar, în acest moment, o ­ins­tituție încremenită în proiect, impasibilă la trecerea timpului și la schimbările din ultimele luni. Partidul Social Democrat - chiar și fără Cristinel Bîgiu la cârma instituției și cu consilierul PSD Robert Pițigoi pierdut în ceața din ziua flagrantului de luare de mită asupra președintelui Consiliului Județean - are o majoritate confortabilă, obținută atât prin efectele Ordonanței 55/2014, a traseismului politic, cât și prin capitularea necondiționată a celor trei consilieri din vechiul PNL. Printre aceștia se află se află și vicepreședintele Consiliului Județean Cristinel Romanescu, pe care plecarea lui George Scutaru pe un post din Administrația Prezidențială l-a propulsat pe funcția de co-președinte al organizației județene a Partidului Național Liberal, fapt care nu-l împiedică să voteze, alături de colegii săi Dorin Bădulescu și Emilian Drăgoi, cot la cot cu foștii aliați social-democrați din defuncta Uniune Social Liberală.
Practic, în acest moment, opoziția în Consiliul Județean este formată din șapte consilieri, cei cinci democrat-li­berali și cei doi aleși ai Partidului Poporului-Dan Diaconescu, care, la ședința de vineri, s-au abținut la toate proiectele de hotărâre care vizau rectificări de buget ori alocări de sume. Dacă în cazul consilierilor democrat-liberali motivele abținerilor sunt evidente, cei doi consilieri ai PP-DD au fost interpelați, la scenă deschisă, de colegii social-democrați, amintindu-li-se că „sunt la putere”. Consilierul Andreea Gîdiuță nu s-a lăsat mai prejos și a replicat că, atât timp cât, pe plan local, social-democrații nu respectă protocolul de colaborare semnat la Centru de PSD și de PP-DD, ei vor vota în Consiliul Județean așa cum vor crede de cuviință.
Nici măcar la votul pentru algerea interimarului la șefia Consiliului Județean, unde a concurat un singur vicepreședinte, social-democratul Petre Emanoil Neagu – întrucât liberalul Cristinel Romanescu a declarat că nu dorește să candideze -, unul dintre cei trei consilieri libe­rali a votat în favoarea PSD. Aceasta în condițiile în care consilierii PDL și PP-DD au anunțat că nu vor participa la vot, iar ceilalți doi au anulat buletinul de vot.
Interesante, în schimb, sunt pozițiile celor doi lideri liberali Raul Florescu (PDL) și Cristinel Romanescu (PNL), exprimate, la sfârșitul ședinței, pe tema votului neunitar al aleșilor din noul Partid Național Liberal. Dacă demo­crat-liberalul Florescu a pus totul pe seama faptului că cele două grupuri de consilieri nu au avut o întâlnire prealabilă pentru a discuta - „Probabil că viziunea a fost cumva alta; dumneavoastră știți foarte bine, încă de ieri, că nu am avut o întâlnire comună, în care să stabilim foarte clar liniile pe care trebuie să votăm” -, Romanescu a sugerat că pedeliștii ar fi cei care ar trebui să-și explice votul: „Noul Partid Național Liberal este în opoziție. Probabil că în interiorul noului Partid Național Liberal vom discuta acest lucru. Chiar luni după-amiază am convocat o ședință a Birourilor reunite PDL și PNL, vom discuta, vedem ce avem de făcut în continuare și care au fost motivele dumnealor (subl. n.), pentru că, efectiv, nu am avut timp să discutăm înainte acest lucru”.
Întrucât o situație similară s-a înregistrat și la ultima ședință ordinară a Consiliului Local Municipal, este clar că reuniunea de luni, 22 decembrie, a Birourilor reunite ale partidelor care formează, acum, noul Partid Național Liberal, va fi una deloc destinsă, dar cu multe clarificări.
sursa: opiniabuzau.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu